ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΜΑΣ

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΜΑΣ

LIVE SCORES


TRANSLATE BLOG

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΑΕΚΑΡΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ




13 Απριλίου 1924 - 13 Απριλίου 2011-04

87 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Μια ομάδα που θα συγκεντρώνει όλους όσους προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, φιλάθλους – ποδοσφαιριστές και όχι μόνο ήταν το όραμα μιας παρέας φίλων, το οποίο και έγινε πραγματικότητα στις 13 Απριλίου του 1924. Αυτή ήταν η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης (Α.Ε.Κ.) και χρώματα η ομάδα θα είχε το χρυσό και το μαύρο. Το σωματείο αρχικά εγκαταστάθηκε πρόχειρα στα γραφεία της ΧΑΝ και στις 29 Μαΐου στις πρώτες εκλογές που έγιναν εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο τους συλλόγου με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Σπανούδη. Το υπόλοιπο Δ.Σ αποτελούνταν από τους, Νίκο Ελεόπουλο (αντιπρόεδρο), Τιμολέωντα Τάγαρη, Μενέλαο Καροτσιέρη, Μίλτο Ιερεμιάδη, Κωνσταντίνο Δημόπουλο και Αιμίλιο Ιωνά.

Το καταστατικό κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου 1924 και εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 1924, με την υπ' αριθμόν 3844 απόφασή του.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ... Ένας σύλλογος, μια κίνηση μιας παρέας προσφύγων της Πόλης, μόλις δύο χρόνια μετά τον Μεγάλο Διωγμό του 1922. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πυρήνα πολιτισμού, ενός φορέα που θα απαλύνει τις πίκρες, θα ενώσει τα όνειρά τους και θα τους δώσει πίσω τη χαμένη τους περηφάνια, προέβαλλε αφάνταστα μεγαλύτερη από την ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης.

Έτσι λοιπόν, το 1924, δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο με την ονομασία ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. Η ΑΕΚ ήταν πια πραγματικότητα…

Τα χρόνια πέρασαν και ο σύλλογος αυτός άρχισε να μεγαλώνει, πέρα ίσως και από τις προσδοκίες των ιδρυτών του. Οι μεγάλες ομάδες που ανέδειξε η κιτρινόμαυρη Βασίλισσά μας και οι συνεχείς διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε συνδυασμό με το βάρος της Ιδέας που εκπροσωπούσε, άρχισαν να φέρνουν πλήθος κόσμου στις τάξεις της. Ένας σύλλογος που αρχικά αφορούσε μόνο τους Κωνσταντινουπολίτες, έγινε με το πέρασμα των χρόνων ένας από τους βασικότερους αθλητικούς φορείς για όλους τους πρόσφυγες σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, η δυναμική του υπήρξε το ίδιο εντυπωσιακή και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και η ΑΕΚ δεν άργησε να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας.

Η ΑΕΚ σαν ποδοσφαιρικό σωματείο, αποτελεί ένα διαχρονικό διεκδικητή τίτλων και διακρίσεων. Στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει 27 εθνικούς τίτλους (11 Πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ), ενώ ανελλιπώς εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η μοναδική που έχει βρεθεί στα προημιτελικά τόσο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όσο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά και του πάλαι ποτέ Κυπελλούχων. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976-77.

Επιτυχίες, βέβαια, η ΑΕΚ έχει να επιδείξει και σε άλλα αθλήματα, με σημαντικότερη την αξέχαστη κατάκτηση από την ομάδα μπάσκετ του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος σε αμιγώς ελληνικά χέρια.

Η ΑΕΚ δεν είναι απλά ένας ακόμα αθλητικός σύλλογος. Είναι ιδέα. Πρεσβεύει αξίες και προάγει τον πολιτισμό εντός και εκτός γηπέδων. Η ΑΕΚ εκπροσωπεί την προσφυγιά, τις χαμένες πατρίδες, την περηφάνια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της, τις τιμά και τις μεταφέρει παντού μέσω του εμπνευσμένου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμβλήματός της, τον Δικέφαλο Αετό.

Η ΑΕΚ, σε όλα αυτά τα χρόνια ιστορίας της, πορεύεται και ορίζεται αυθύπαρκτα. Οι αξίες της ομάδας, ίσως ακόμα και το ίδιο το μέγεθος της γεννεσιουργού της αιτίας, της εθνικής καταστροφής του 1922, να υπήρξε τόσο καταλυτικό, που να της έδωσε την ευκαιρία να δει πάνω από εχθρούς και άσκοπες αντιπαλότητες.

Διαχρονικός σκοπός της να συγκεντρώνει στις τάξεις της όσους πιστεύουν στο καλύτερο, όσους θεωρούν ως ανώτερη αξία του αθλητισμού και της ζωής τη νίκη απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, με μοναδικό στόχο τη διαρκή πρόοδο και εξέλιξη.

Η ΑΕΚ υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί αυτές τις αξίες. Είναι καθήκον όλων μας και είναι ο δρόμος που μας δείχνει εδώ και περίπου έναν αιώνα. Και όπως φαίνεται, τον δρόμο αυτό θα συνεχίσουν να ακολουθούν όλο και περισσότεροι, με οδηγό το εμπνευσμένο από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία έμβλημά της, τον Δικέφαλο Αετό, να ατενίζει περήφανα σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της… του κίτρινου και του μαύρου.

Ο πρώτος τίτλος

1931/32 - Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της ήρθε και ο πρώτος τίτλος। Η ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος νίκησε τον Άρη με 5-3 και κατέκτησε το τρόπαιο. Ο παίκτης που ξεχώρισε στην αναμέτρηση αλλά και στην πορεία της ομάδας εκείνη την χρονιά ήταν ο Κώστας Νεγρεπόντης, ενώ η ομάδα είχε και άλλους καλούς παίκτες, Δελαβίνια, Ρίμπα, Μανέττα, Μαρόπουλο, Σκλαβούνο και κάποιους άλλους.


Το νταμπλ

1938/39 - Η ΑΕΚ το 1939 κατέκτησε το νταμπλ। Αρχικά και όντας πολύ καλύτερη από τους αντίπαλούς της πήρε το πρωτάθλημα και εν συνεχεία μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν με 2-1 και κατέκτησαν και το Κύπελλο. Έτσι, η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερνε να κάνει το νταμπλ.


Πρωτάθλημα στην Α’ Εθνική

1962/63 – Τρία χρόνια μετά την έναρξη της Α’ Εθνικής η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα। Με αγχωτικό τρόπο η ΑΕΚ, καθώς μετά το 3-3 του μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας με τον Παναθηναϊκό κατακτά τον τίτλο με ισοβαθμία, αφού είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων. Προπονητής αυτής της ομάδας ήταν ο Τσάκναντι, ενώ στο ρόστερ της είχε μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Νεστορίδης, ο Σταματιάδης, ο Σεραφείδης, ο Σκεοφύλακας, ο Πετρίδης και άλλοι.


Ο θείος Λουκάς

1974 – Την ποδοσφαιρική ομάδα αναλαμβάνει ο Λουκάς Μπάρλος। Ο «θείος Λουκάς» όπως ήταν το παρατσούκλι του τότε προέδρου του συλλόγου φτιάχνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα την μεγάλη ΑΕΚ, φέρνοντας σε αυτής μεγάλους παίκτες, όπως ο Μαύρος, Μπάγεβιτς, ο Βιέρα, ο Βάγκνερ, ο Δομάζος, ο Νικολούδης, ο Αρδίζογλου, ο Δέδες και αρκετοί ακόμα. Μεγαλύτερη απ’ όλες αυτή του Θωμά Μαύρου. Ο μεγάλος γκολτζής αποκτήθηκε το 1975 από την Ένωση, αλλά ξεκίνησε να αγωνίζεται σε αυτής έναν χρόνο αργότερα, λόγω της διαμάχης που είχε με την πρώην ομάδα του, τον Πανιώνιο.


Στους «4» του ΟΥΕΦΑ

1976/77 – Η ΑΕΚ πετυχαίνει μεγάλη πορεία στην Ευρώπη, καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι τους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ। Με προπονητή τον μεγάλο Φάντροκ η Ένωση άφησε εκτός κατά σειρά την Ντιναμό Μόσχας, την Ντέρμπι Κάουντι, τον Ερυθρό Αστέρα και την Ρέϊντζερς, για να αποκλειστεί στα ημιτελικά από την Γιουβέντους (κάτοχο του τροπαίου μετέπειτα)।


Η «σκεπαστή»

1979 – Ένας από τους μεγάλους στόχους του Θωμά Μπάρλου, μόλις ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ, ήταν και η δημιουργία της «σκεπαστής» κερκίδας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα το 1979, όταν και δημιουργήθηκε η πρώτη διπλή εξέδρα σε ελληνικό γήπεδο।

Νίκησε την Βασίλισσα

18/09/85 – Η ΑΕΚ πετυχαίνει μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες της ιστορίας της, στις 18 του Σεπτέμβρη στα πλαίσια του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κερδίζει στον πρώτο αγώνα την μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης με ένα γκολ του Παπαϊωάννου στα πρώτα λεπτά Η πρόκριση όμως δεν ήρθε αφού η Βασίλισσα νίκησε με 5-0 στον επαναληπτικό της Μαδρίτης και στην συνέχεια έγινε η κάτοχος του τροπαίου।


Το πιο γλυκό πρωτάθλημα

1988/89 – Η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό σε ένα ματς στο ΟΑΚΑ। Οι Πειραιώτες ήταν γηπεδούχοι και σε όλη την διάρκεια του αγώνα πίεζαν τους κιτρινόμαυρους χάνοντας την μία ευκαιρία μετά την άλλη। Όμως λίγο πριν την λήξη, στο 83’ ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος πετυχαίνει ένα εκπληκτικό γκολ και δίνει στην ομάδα του τον τίτλο.


Η δεκαετία των τίτλων

1992/94, 96/97 – Την δεκαετία του 1990 η ΑΕΚ θα πανηγυρίσει 5 τίτλους। Αρχικά, τρία σερί πρωταθλήματα από το 1992 έως το 1994 και εν συνεχεία δύο σερί Κύπελλα, το 1996 με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης και το 1997 με τον Παναθηναικό। Μάλιστα στο τελικό του 1996, σημειώθηκε και το μεγαλύτερο σκορ σε τελικό Κυπέλλου.


Κόντρα στον πόλεμο

07/04/1999 – Εκείνη την μέρα η ΑΕΚ έκανε ένα ταξίδι ειρήνης που την έκανε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο। Το Βελιγράδι βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, όμως η Ένωση με μπροστάρη τον τότε πρόεδρο, Δημήτρη Μελισσανίδη ταξίδεψε στην Σερβία για να δώσει φιλικό αγώνα με την τοπική Παρτιζάν।


Το τέλος του «Νίκος Γκούμας»

16/03/2003 – Εκείνη την ημέρα διεξήχθη ο τελευταίος αγώνας στο Νίκος Γκούμας, ή αλλιώς στην Νέα Φιλαδέλφεια, με αντίπαλο τον Άρη। Στην συνέχεια το γήπεδο γκρεμίστηκε για να φτιαχτεί το νέο – το υπερσύχρονο – το στολίδι της ΑΕΚ, που επτά χρόνια μετά ακόμη περιμένουμε.


Η εξυγίανση της ομάδας

2004 – Χρονιά-ορόσημο για την ομάδα, η ΑΕΚ μπαίνει στο περιβόητο άρθρο 44 και τα χρέη της θα μπούνε σε μία σειρά। Πρωτεργάτης σε αυτή την υπόθεση ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος ελάχιστο καιρό πριν είχε αφήσει τα γήπεδα για να αναλάβει πρόεδρος στην αγαπημένη του ομάδα।


80 χρόνια ζωής

2004 - Η ΑΕΚ συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής και το γιορτάζει στην Πόλη। Όλοι όσοι συμμετέχουν στην ομάδα εκείνης της χρονιάς ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη όπου πήγαν στην Αγία Σοφιά και το Πατριαρχείο και στην συνέχεια έδωσαν φιλικό αγώνα με την Γαλατασαράϊ (2-1).


Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη

21/11/2006 - Η ΑΕΚ πετυχαίνει μία τεράστια ευρωπαϊκή νίκη απέναντι στην πανίσχυρη Μίλαν। Με ένα φάουλ του Σέζαρ νικάει τους Ιταλούς μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ (60।000 θεατές). Σημαντικό ρόλο σε αυτή την νίκη έπαιξε και ο Ιταλός γκολκίπερ της Ένωσης Στέφανο Σορεντίνο, ο οποίος έκανε πολλές μεγάλες επεμβάσεις.


Της έκλεψαν το πρωτάθλημα

2007/2008 -Η ΑΕΚ ήταν η μεγαλύτερη ομάδα εκείνη την χρονιά και το έδειχνε μέσα στο γήπεδο. Λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος σκόρπισε τον Ολυμπιακό μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο με 4-0 (θα μπορούσε να ήταν ακόμη και διπλάσιο το σκορ), όμως οι ερυθρόλευκοι πήραν το πρωτάθλημα στα χαρτιά, χάρις στην γνωστή υπόθεση Βάλνερ. Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα για την ΑΕΚ, αν κατακτούσε εκείνον τον τίτλο…


Οι διακρίσεις στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα

Ευρωπαϊκός τίτλος στο μπάσκετ

1967/68 – Γίνετε η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο। Στον τελικό του Κυπελλούχων στο μπάσκετ, η ΑΕΚ θα νικήσει την Σλάβια Πράγας με 89-82 στο γεμάτο (πάνω από 80.000) Καλλιμάρμαρο Στάδιο και θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Ηγέτης της ομάδας ο Αμερικανός (29 πόντους στον τελικό).


Επιτυχία στο βόλεϊ

2000 – Το τμήμα βόλεϊ της ΑΕΚ αυτή την φορά φέρνει την επιτυχία, η αντρική ομάδα προκρίνεται στο Final 4, το οποίο θα διεξαγόταν στο κλειστό των Νέων Λιοσίων, η ελληνική ομάδα χάνει αρχικά από την πανίσχυρη Κόυνεο, όμως στο μικρό τελικό νικάει την Γαλατασαράϊ και παίρνει την 3η θέση στην διοργάνωση.


Κατάκτηση του Σαπόρτα

2000 – Η ομάδα μπάσκετ κατακτά για δεύτερη φορά έναν ευρωπαϊκό τίτλο, αυτή τη φορά το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000 με αντίπαλο την Κίντερ Μπολόνια। Έχοντας μεγάλη ομάδα και τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο της, νικάει την ιταλική ομάδα με 83-76 και σηκώνει το τρόπαιο.


Η μεγάλη ανατροπή

2002 – Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 στους τελικούς της Α1 την σεζόν 2001-2002 η ΑΕΚ δεν παράτησε την υπόθεση τίτλος। Έτσι κατάφερε το ακατόρθωτο, να κερδίσει τον Ολυμπιακό στα τρία μετέπειτα παιχνίδια και να σηκώσει αυτή το πρωτάθλημα της Α1 του μπάσκετ.


Κυπελλούχος στο χάντμπολ

31/03/2009 - Ο σύλλογος πετυχαίνει μια μεγάλη επιτυχία μετά από πολλά χρόνια. Κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος στο χάντμπολ, νικώντας στον τελικό τον Φίλιππο Βέροιας στην παράταση με 33-31 στις Σέρρες. Η Ένωση του Γιάννη Αρβανίτη είχε ως ρόστερ στον τελικό τους: Κουλούρη, Στράμπατς 5, Μπακαούκα 9, Σαμλίδη 5, Κούτση, Βελιτσιάνο 4, Ανδρώνη, Γερουλάνο, Παπαδόπουλο 5, Παπαδόπουλο Γ., Ασαρίδη 4, Τσαούση 1, Κρεμόνα.

Τίτλοι και διακρίσεις της ΑΕΚ σε ομαδικά σπορ

Ποδόσφαιρο (27)
Πρωταθλήματα (11): 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994.
Κύπελλα (13): 1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002.
Λιγκ Καπ (1): 1990
Σούπερ Καπ (2): 1989, 1996

Μπάσκετ (13)
Κυπελλούχων Ευρώπης (2): 1968, 2000.
Πρωταθλήματα (8): 1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002
Κύπελλα (3): 1981, 2000, 2001

Χάντμπολ (1)
Κύπελλο (1): 2009

Ευρωπαϊκές διακρίσεις

Ποδόσφαιρο
Ημιτελικά: 1976-77 (ΟΥΕΦΑ)
Προημιτελικά: 1968-69 (Πρωταθλητριών), 1996-97, 1997-98 (Κυπελλούχων)

Μπάσκετ
Τελικός Ευρωλίγκας: 1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου