ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΜΑΣ

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΜΑΣ

LIVE SCORES


TRANSLATE BLOG

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΜΑΚΟΣ : ΑΛΛΗ ΑΕΚ ΦΕΤΟΣ



Αισιόδοξος για τη δημιουργία μιας «άλλης ΑΕΚ, καλύτερης από την περσινή», εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Μάκος, μιλώντας από το Τόπλιτσε της Σλοβενίας, όπου προετοιμάζεται η «Ένωση».

Ο Έλληνας μέσος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πιθανότητα φυγής του Ντιόπ, απώλεια που εύχεται «να μην βγει σε κακό» αγωνιστικά στους «κιτρινόμαυρους».

Πως υποδέχθηκε την μεταγραφή του Έιντουρ Γκούντγιονσεν και πως σχολίασε την υπόθεση με τους «στημένους» αγώνες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα ΑΕΚ;

«Είναι μια καινούργια χρονιά για μας. Εντελώς διαφορετική. Έφυγαν αρκετοί έμπειροι παίκτες και ήρθαν καινούργια παιδιά κοντά στην ηλικία μου, τα οποία αγωνίζονταν βεβαίως στις ομάδες τους. Ήρθε και ο Γκούντγιονσεν, μια πολύ σημαντική προσθήκη. Σημαντικό είναι ότι έμεινε και ο ίδιος προπονητής, ο οποίος μας ξέρει. Επίσης, παρέμεινε και ο ίδιος κορμός. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα κάνουμε καλύτερη χρονιά από πέρυσι. Για μένα για τα δεδομένα της ΑΕΚ δεν πήγαμε πέρυσι τόσο καλά».

Θα μπορέσει η ΑΕΚ να μην μείνει από νωρίς πίσω στο πρωτάθλημα;

«Όπως είπα φέτος θα είναι μια διαφορετική χρονιά, μια διαφορετική ομάδα. Ελπίζω ότι η διαφορά δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Πολύ σημαντικό θα είναι το ξεκίνημα. Πέρυσι στην αρχή της σεζόν κάναμε πολλά λάθη. Έφυγαν αρκετοί έμπειροι παίκτες που αν έμεναν θα ήμασταν πιο δυνατοί. Επίσης, έγιναν πολλά στραβοπατήματα, έφυγε και σχετικά νωρίς και ο προπονητής. Το παν θα είναι το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Είναι πολύ σημαντικό όταν δουλεύεις με έναν προπονητή σε μια προετοιμασία να τον έχεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όταν πέρυσι ο προπονητής έφυγε στα πρώτα παιχνίδια, ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Αν γίνει το ίδιο και φέτος, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Πέρυσι δουλέψατε κυρίως στο 4-4-2, ενώ φέτος ο προπονητής εφαρμόζει το 4-2-3-1. Πόσο δύσκολο είναι να αφομοιωθεί αυτό;

«Το σύστημα εξαρτάται από τους παίκτες που έχει η κάθε ομάδα. Αν οι ποδοσφαιριστές ικανοποιούν τον προπονητή για να παίξει το σύστημα που θέλει έχει καλώς, αν όχι... Ακόμα βρισκόμαστε στην προετοιμασία. Ο κόουτς δοκιμάζει και άλλα πράγματα και αυτό είναι λογικό. Να μην ανησυχήσουν οι φίλοι της ΑΕΚ αν δουν στα φιλικά την ομάδα αλλοπρόσαλλη. Ο προπονητής προσπαθεί να τεστάρει και να δει με ποιο σύστημα θα μπορέσει η ομάδα να τα πάει καλά. Πιστεύω ότι με τον ρόμβο ήμασταν καλύτεροι, αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε με βάση τους παίκτες που έχουμε. Είναι μια αλλαγή, πρέπει να μάθουμε. Έχουμε καινούργιους ποδοσφαιριστές, άλλο σύστημα, είναι διαφορετικά πράγματα. Θέλουμε τον χρόνο μας και ελπίζω να το εμπεδώσουμε και να πάμε καλύτερα».

Πέρυσι αγωνίστηκες δίπλα στον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ. Είσαι ο καταλληλότερος να μας μιλήσεις για αυτόν...

«Ήταν μια πολύ σημαντική προσθήκη για την ΑΕΚ, ειδικά στα τελευταία ματς. Μόνο με το όνομα και τον όγκο του έδινε πολλή και μεγάλη βοήθεια. Ιδιαίτερα σε μένα στο ψηλό παιχνίδι. Με τον Ντιόπ συνεργαστήκαμε άψογα πέρυσι. Όχι μόνο με αυτόν, αλλά και με τον Μίτσελ και τον Καφέ. Αν θα φύγει ο Ντιόπ δεν το ξέρω, αλλά αν αποχωρήσει θα πρέπει να βρούμε αντικαταστάτη. Εύχομαι να μην φύγει γιατί έχουν φύγει αρκετοί παίκτες. Κάποιες φορές λες πως είναι καλό, αλλά κάποιες άλλες βγαίνει σε κακό».

Η παρουσία του Ντιόπ σε βοήθησε να ανεβάσεις την απόδοσή σου;

«Το να έχεις έναν παίκτη δίπλα σου και να συνεργάζεσαι άψογα μαζί του σε ανεβάζει. Πέρυσι εγώ ήθελα να σβήσω την πρώτη μου χρονιά στην ΑΕΚ και πιστεύω ότι το έκανα σε μεγάλο βαθμό. Ο Ντιόπ ήρθε αρκετά αργότερα, όμως εγώ ήμουνα από την αρχή ανεβασμένος και σταδιακά βελτιωνόμουνα. Όταν "δένεσαι" με έναν παίκτη και σε βοηθάει ώστε να μην χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνο σου στον χώρο που παίζεις, είναι πολύ σημαντικό. Οπότε η παρουσία του Ντιόπ έπαιξε σημαντικό ρόλο».

Με την αλλαγή του συστήματος, υπάρχουν διαφορές σε αυτά που πρέπει να κάνεις εσύ μέσα στο γήπεδο;

«Είχα πει και πέρυσι ότι η θέση μου είναι καθαρό εξάρι. Αυτό μου αρέσει να παίζω. Είτε στον ρόμβο, είτε στο 4-2-3-1 προσπαθώ τον παρτενέρ μου στα χαφ να τον ανεβάζω περισσότερο στο γήπεδο. Με τον Ντιόπ ίσως ήμουνα πιο πολύ ελεύθερος. Φέτος εάν ακολουθήσουμε αυτό το σύστημα θα είναι διαφορετικά. Εμένα μου αρέσει να παίζω κόφτης μπροστά από την αμυντική τετράδα. Αν ο προπονητής έχει δει κάτι παραπάνω σε μένα και μου ζητήσει να το κάνω, θα γίνει. Στην προκειμένη περίπτωση ο Καφές είναι πιο δημιουργικός από μένα. Συνεπώς, θα τον αφήνω να προωθείται και θα μένω στη θέση μου. Πέρυσι προσπαθούσα να κάνω το ίδιο αλλά λόγω του Ντιόπ δεν έγινε. Ανέβαινα και ήμουνα πιο ελεύθερος».

Μπορεί να κάνει διαφορά το γεγονός ότι φέτος υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες στην ομάδα;

«Το λέγαμε από πέρυσι αυτό. Οι Έλληνες καταλαβαίνουν πιο καλά το πρωτάθλημα, τα προβλήματα που θα έρθουν στην ομάδα είτε με τον κόσμο είτε στο γήπεδο. Γενικά τι χρειάζεται η ΑΕΚ, την ιστορία της. Οι παίκτες που έφυγαν, αν και ξένοι ήταν έμπειροι. Μπορεί να έκαναν ένα κακό ματς και εμείς να λέγαμε ότι δεν καταλαβαίνουν κάποια πράγματα, αλλά από την άλλη με την εμπειρία τους θα έδιναν το κάτι παραπάνω. Τώρα με τους Έλληνες θα σε καταλάβουν πιο εύκολα. Δεν έχεις να σκεφτείς μέσα στο γήπεδο σε ποια γλώσσα θα τους μιλήσεις ώστε να το κάνουν αμέσως. Και αν πούμε μια κουβέντα παραπάνω στον αγώνα, θα καταλάβουν ότι είναι λογικό και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό υπήρξε ως πρόβλημα μεταξύ μας. Αν θα γίνει κάτι στραβό, ο Έλληνας θα καταλάβει αμέσως τη σοβαρότητα του θέματος».

Ποιόν θεωρείς μεγαλύτερη απώλεια από τους παίκτες που έφυγαν από την ΑΕΚ;

«Και ο Σκόκο κι ο Μπλάνκο είναι πολύ σημαντικοί ποδοσφαιριστές. Είναι από αυτούς που ήταν στην ομάδα περισσότερο καιρό σε σχέση με τους άλλους και ήξεραν τι γίνεται στην ομάδα. Οπότε νομίζω ότι αυτοί οι δύο είναι οι πιο μεγάλες απώλειες».

Ο Αγκιρίμπα κρίνεις ότι μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ;

«Βλέπω ότι προσπαθεί πάρα πολύ, είναι πολύ σοβαρό παιδί. Ο προπονητής τον χρησιμοποιεί και ως μέσο και πίσω στην άμυνα. Όσες φορές έπαιξε πίσω ήταν πολύ καλός στα καθήκοντά του. Εφόσον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο σπουδαίο στο ρόστερ ώστε να έρθει στην ΑΕΚ και να βοηθήσει, νομίζω ότι ο Αγκιρίμπα θα προσφέρει βοήθεια και θα δώσει ανάσες. Εξάλλου, τα ματς είναι πάρα πολλά και όλοι χρειάζονται».

Για τον Κλωναρίδη που προέρχεται από τις ακαδημίες...

«Έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Και αυτός αρέσει στον προπονητή, ο οποίος θέλει ν τον χρησιμοποιήσει. Αυτό, όμως, θα έρθει σιγά - σιγά. Με την προετοιμασία είναι πολύ σημαντικό να πάρουν κάποια παιχνίδια. Έτσι ξεκίνησα και εγώ. Η προετοιμασία με βοήθησε πολύ στο να εξοικειωθώ με τα παιδιά που έπαιζαν περισσότερο. Ο Κλωναρίδης μπορεί σταδιακά να ανέβει και άλλο».

Το επόμενο καλοκαίρι έχουμε και το Euro. Είναι ευκαιρία για τους Έλληνες παίκτες να δώσουν το κάτι παραπάνω αυτή τη χρονιά;

«Από την περσινή σεζόν που ήμουνα ανεβασμένος πίστευα ότι μπορώ να έχω μια θέση στην εθνική ομάδα. Κάθε σεζόν ζητάω πάντα να πάω ακόμα καλύτερα με την ΑΕΚ και μέσα από την ομάδα θα φανώ και εγώ πιο πολύ. Το Euro είναι κάτι που το θέλουν όλοι. Ήθελα να πάω και στο Μουντιάλ, παρόλο που κόπηκα στην προετοιμασία. Είναι κάτι που θα έρθει σταδιακά. Είναι πολύ μεγάλο κίνητρο και φυσικά ξέρουμε ότι ο προπονητής της εθνική ομάδας είναι συνέχεια στα γήπεδα και παρακολουθεί τους ποδοσφαιριστές. Φυσικά και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Αυτό σε κάνει να μην επαναπαύεσαι, να δουλεύεις περισσότερο και να γίνεσαι καλύτερος. Πρώτα απ' όλα όμως είναι η ΑΕΚ».

Πώς αντιλαμβάνεσαι όλα όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τα «στημένα» παιχνίδια;

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι σε όλα αυτά δεν μπλέχτηκε πουθενά η ΑΕΚ. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Δεν πολυασχολήθηκα με το θέμα γιατί ήμουνα διακοπές για αρκετό καιρό. Απ΄ όσα πήρε το αυτί μου είναι κάτι που πέφτεις από τα σύννεφα. Όταν βλέπεις ποδοσφαιριστές να είναι μπλεγμένοι... Το ποδόσφαιρο αν το αξίζεις και είσαι σοβαρός θα σου λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής σου. Κάποιοι προσπαθούν να πάρουν και κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι είμαστε λίγο άπληστοι».

Είναι ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό που συνέβη;

«Είναι πολλή μεγάλη και νομίζω θα είναι η μόνη. Στην Τουρκία και την Ιταλία είδαμε τι έγινε. Εμείς θα είμαστε οι μόνοι που θα σταθούμε σε αυτό. Μέχρι τώρα δεν βλέπω να γίνεται κάτι. Αν μια μέρα ξυπνήσουμε και δούμε ότι έχουν αλλάξει τα πάντα, μπράβο μας. Αλλά δεν νομίζω, δύσκολο...».

Γίνεται μεταξύ των παικτών στα αποδυτήρια συζήτηση για το υψηλό συμβόλαιο του Γκούντγιονσεν, από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιες οφειλές της διοίκησης σε εσάς;

«Αν ήταν άλλες χρονιές θα έλεγα ότι συζητιέται. Τώρα δεν έχει συζητηθεί τόσο. Ίσα - ίσα που χαιρόμαστε που ένας τόσο καλός και έμπειρος παίκτης μπήκε στην οικογένεια της ΑΕΚ και ήρθε κοντά μας. Ο Γκούντγιονσεν δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής που απλά πέρασε από τις ομάδες του, αλλά έχει αγωνιστεί σε αυτές. Το οικονομικό δεν είναι κάτι που επηρεάζει την ομάδα. Ξέρουμε ότι παντού υπάρχει δυσκολία. Ειδικά οι αρχηγοί, οι πιο έμπειροι δεν θα αφήσουν να μπει τέτοιο θέμα στα αποδυτήρια. Να ασχοληθούμε δηλαδή με το συμβόλαιο του Γκούντγιονσεν κι όχι με το τι ομάδα θα παρουσιάσουμε φέτος».

Πηγή sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου